Knuffelen voor Valentijn
Wat deze 6 manieren van knuffelen betekenen
15 February 2018
Knuffel beertje
Harteloze dief steelt knuffel
19 April 2018

De kracht van knuffels voor kinderen

kracht van knuffels

Ieder kind heeft wel een knuffel. Gegeven bij de geboorte en gehecht in de loop van de jaren. Een knuffel kan van zodanige emotionele waarde zijn dat het een speciaal plekje heeft in het leven van een kind. Je kent het wel, de verwassen en bevuilde lapjes stof gevuld met pluche die in de bollige handjes van een kind overal naar toe meegesleept worden. Als een knuffel dan op een ongelukkige manier kwijtraakt kan dit ontzettend veel impact hebben. Pure paniek en verdriet is wat overblijft. Hoe kan het dat een knuffel zoveel waarde biedt aan een kind?

 

Troost en veiligheid

Op Facebook zie je vaak berichten voorbijkomen van verloren knuffels die massaal gedeeld worden. Waar is de kleine eigenaar van deze giraffe? Of: wie herenigt deze knuffel met zijn baasje? Dit zijn berichten die bij iedereen een bepaald gevoel teweegbrengen. Iedereen kan zich dus blijkbaar indenken hoe het voelt om een knuffel kwijt te raken.

 

Toch is dit niet gek. Het blijkt dat knuffels als vervanging gezien worden van een moeder volgens de Britse kinderarts en psychoanalyticus Donald Winnicott. Een knuffel biedt de troost en veiligheid voor een kind op het moment dat de ouders niet in de buurt zijn.

 

Knuffel biedt nieuwe eigenschappen

Daarnaast zorgt een knuffel dat een kind de eerste stap naar zelfstandigheid kan zetten. Door een knuffel voelt een kind zich namelijk zelfverzekerder, minder bang en stoerder. Bijvoorbeeld over een donkere gang lopen in je eentje blijkt een stuk minder spannend als een knuffel meegaat.

 

Culturele verschillen

Niet alle kinderen op de wereld zien eenzelfde belang in een knuffel als westerse kinderen. Marian Bakermans-Kranenburg, hoogleraar neurobiologische achtergronden van opvoeding en ontwikkeling aan de Universiteit Leiden, heeft ondervonden dat kinderen die langer op de rug van de moeder worden meegedragen, bij hun moeder in bed slapen of langer borstvoeding krijgen niet dezelfde band hebben met een knuffel als kinderen die al in een vroeg stadium in de wieg worden gelegd en de fles wordt gegeven. De duur van het intensieve fysieke contact met de moeder heeft hier dus een specifiek effect op.

 

Bron – NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *