Knuffelen of niet

Ben je een knuffelaar of vind je het naar?

Dat knuffelen gezond voor je is, is inmiddels bekend. Toch is nog niet iedereen om. Sterker nog, een aanzienlijk deel van de mensen knuffelt liever niet. Bijna de helft van de mensen schuwt dit type fysieke contact. Hoe kan het dat sommigen niets liever willen dan knuffelen en anderen zich daar totaal niet in kunnen vinden?

Het blijkt allereerst zo te zijn dat kinderen die in hun jeugd vaak geknuffeld worden door hun ouders, later ook liever knuffelen. Dit zegt Suzanne Degges-White, professor in counseling aan de universiteit van Northern Illinois, heeft veel te maken met onze kindertijd. En dat bevestigt ook een studie in Comprehensive Psychology uit 2012. Andersom is dit ook zo. Als kinderen vroeger weinig zijn geknuffeld is de gedachte aan een knuffel alleen al erg ongemakkelijk.

Toch is dit niet de enige theorie. Het komt ook voor dat kinderen die vroeger juist heel veel zijn geknuffeld later helemaal geen dergelijk fysiek contact wensen. Of andersom: een kind dat later juist iedereen om de nek vliegt omdat het hunkert naar contact.

Wat daarnaast een groot aandeel heeft in de behoefte aan knuffelen is de onzekerheid van een persoon. Als iemand erg onzeker is kan het zijn dat deze persoon een knuffel erg afhoudt, en op het moment van een knuffel heel ongemakkelijk wordt en niet weet wat deze met zichzelf aan moet.

Knuffelen heeft blijkbaar erg veel effect op je stressniveau en humeur. Het is dus ook niet gek dat kinderen die vroeger bijna niet geknuffeld zijn doorgaans een stuk minder sociaal zijn dan kinderen die dit wel hebben gehad in hun jeugd.

Al met al zou een knuffel je dus eigenlijk alles behalve stress moeten geven, maar toch gaat dat niet voor iedereen op. Als je er nog niet helemaal over uit bent bij welk kamp je hoort, probeer dan toch eens een keer wat vaker te knuffelen! Wie weet ben je in één klap van je stress af!

 

Bron – HLN