Knuffel tegen moslimhaat in Manchester
Knuffel tegen moslimhaat in Manchester
9 June 2017
Knuffel laten maken van je huisdier
Een knuffel laten maken van je huisdier
19 June 2017

Wolf in schaapskleren: Knuffelfabrikant gebruikt bont

Knuffelfabrikant gebruikt bont

Een knuffel, zo zacht als een écht konijntje. Alleen al bij de aanraking van zo’n knuffelbeer doezel je langzaam weg. De luxe knuffelfabrikant Histoire de Bêtes uit Frankrijk weet precies deze droomknuffel te produceren. ‘Met liefde’ krijgt elk knuffeldier ‘extra ziel en zachtheid’, zoals het bedrijf belooft. Echter wel tegen een hoge prijs; en niet alleen voor de consument. De konijntjes betalen namelijk zo ook hun tol.

Teddy is goud waard

De knuffelberen stralen luxe uit. Alleen al een blik op de doezelige haartjes van het pluchen beestje dwingt tot een aai over het buikje. Prijzen voor een knuffelbeer kunnen daarom ook oplopen tot een ‘schamele’ 2.500 euro per Teddy. En na grondig onderzoek in januari konden deze bizarre bedragen verklaard worden. Konijnen, beverratten en nertsen hebben op macabere wijze hiervoor hun huidje af moeten staan. En ook de krokodillen blijven niet ongeschaad: de neusjes van de knuffelberen zijn gemaakt van krokodillenleer.

Knuffelfabrikant onder vuur

Twitter, Facebook (let op, schokkende beelden) en andere media voor discussie hebben het vuur opengezet tegen Histoire de Bêtes. Een petitie is opgesteld waarin gevraagd wordt aan het bedrijf te stoppen met deze misstanden. In maart had deze petitie al een kleine 60.000 handtekeningen opgeleverd.

Ethische gruwel

Histoire de Bêtes ontkent dit hele circus. Volgens het bedrijf maken zij enkel gebruik van Franse bontproducenten. Hun knuffelbeertjes worden volgens directeur Kiama Colas op ethische manier geproduceert. Buitenlands fokkers zouden zich schuldig maken aan misstanden, maar niet de Franse producenten. Maar volgens dierenrechtengroep L214 worden nertsen en andere fokdieren voor de bontindustrie in Frankrijk net zo goed mishandeld.

Ze maken het bont

Uiteraard zijn er honderden merken die bontproducten maken in monsterlijke hoeveelheden, waar momenteel geen focus op wordt gelegd. Maar het idee dat zo’n onschuldig fenomeen als een teddybeer zo’n wreed productieproces heeft ondergaan maakt mensen sprakeloos. Want welk kind zou nou blij zijn als ze weten waar hun knuffelbeestje zijn zachte huidje van heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *