Knuffel kan je kat angst inboezemen

Knuffels van Amma
Moeder des knuffels geeft verlichting
24 May 2018
Knuffelen met robots
Robots zijn nu ook om te knuffelen
21 June 2018

Knuffel kan je kat angst inboezemen

Knuffel geeft kat stress

Het lijkt fijn voor je kat om het dier eens lekker vast te pakken als een baby en het even lekker te kroelen. Toch blijkt dat volgens kattenliefhebber Anneleen Bru niet zo te zijn. Sterker nog; een stevige knuffel geven aan je kat kan zorgen voor stress en angst.

 

Aangeleerde hulpeloosheid

Soms spartelen katten tegen, maar lang niet altijd. Het is echter niet zo dat als een kat stil in je armen blijft liggen dat het geniet van de knuffel. Wat blijkt is dat katten stil blijven liggen als reactie op de stress die ze ervan ervaren. Volgens Anneleen is dit aangeleerde hulpeloosheid, wat inhoudt dat katten bepaald gedrag gaan vertonen als ze zichzelf aangeleerd hebben dat ze niets aan de situatie kunnen doen. Dit resulteert in stilliggen, het ondergaan en afwachten tot het moment voorbij is. Als mensen katten dwingen te lang in een bepaalde houding te liggen, kan dit leiden tot permanente angst, stress en ongewenst gedrag.

 

Geen knuffel meer?

Toch is het voor de kattenliefhebber goed om te weten dat je toch wel met je kat kunt knuffelen, maar dan op de manier die de kat aangenaam vindt. Velen zullen de tactiek wel herkennen; ‘de ruik-aan-mijn-vinger-tactiek’. Op deze manier laat je de kat bepalen of deze zich op zijn gemak voelt bij je. Vervolgens kun je aaien aan de kaak of achter de oren. Het dier komt vanzelf wel op je schoot liggen als het daar behoeften aan heeft. Je kan contact zoeken door je ogen traag open en dicht te doen en zachtjes te praten. Als de viervoeter ruikt en dan wegwandelt, betekent dat dat hij geen interesse in je heeft. Laat het dier dan doen en probeer het later nog eens.

 

Ook bij mensen

Aangeleerde hulpeloosheid komt niet alleen voor bij katten, maar net zo goed bij mensen. Het heeft een bewezen negatief effect op de gezondheid en de ontwikkeling. Zo leren mensen en dieren die geen invloed kunnen uitoefenen op een bepaalde situatie niet meer dat ze dat in een situatie waarin dat wel zou kunnen. Om dit een omkeerbaar proces te maken is dus (vrijwel) onmogelijk.

 

Bron – Zita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *