Knuffel laten maken van jezelf? Dat kan!
13 July 2017
knuffelen
10x Waarom je vaker moet knuffelen!
25 July 2017

Beter een ferme handdruk of een knuffel geven aan je baby?

Hand of knuffel geven aan baby

Opvoeden is een kunde die al sinds het bestaan van het eerste levende wezen wordt beoefend. Toch blijkt het bij elke kersverse moeder een uitdaging. Ondanks eeuwenoude adviezen en regels, blijkt elke moeder eerst een eigen richting in te willen slaan. Want wat kun je het beste doen als je kind huilt? Hoe troost je je kroost? En hoe bescherm je je kleine dreumes? Veel opvoedkundige normen en waarden zijn van oudsher gebleven, maar vroeger bleken op bepaalde vlakken toch heel andere normen te gelden dan nu. Zoals met een knuffel geven bijvoorbeeld. 

 

Hand schudden of knuffel geven?

Een baby liefde en aandacht geven kan op veel manieren. Maar vroeger werd een knuffel geven, of een kus, sterk afgeraden. Een handdruk als zijnde begroeting of een goeddunkend klopje op het voorhoofd werden gedoogd, maar meer ook niet. Waarom niet? Men geloofde dat het overmatig aanraken van je baby schadelijke bacteriën over zou brengen. In 1928 schreef John Watson in zijn boek ‘Psychological Care of Infant and Child’ dat kinderen ook niet op schoot mochten zitten, en als er echt nood aan de man kwam, er hoogstens een kus op het voorhoofdje gegeven mocht worden.

Dit was echter niet de enige vreemde opvoedregel die in de historie heeft plaatsgevonden.

 

Verdovende middelen

Doorkomende tandjes en allerlei verschillende kinderziektes kunnen voor een hoop tranen en slapeloze nachten zorgen. Mrs. Charlotte N. Winslow had hier 1845 als verpleegster veel ervaring mee, en daarom een remedie bedacht: Winslow’s Soothing Syrup. Een sterk goedje met verschillende soorten verdovende middelen. Niet gek dat baby’s geen pijn meer hadden natuurlijk. Ondanks het kritiek dat vanaf 1911 op het paardenmiddel werd gegeven, is de siroop pas vanaf 1930 definitief uit de schappen gehaald.

 

Ook alcohol werkt tegen slapeloze nachten

De Hoorn des Overvloeds was in de oudheid een ideaal. Het voedsel en de alcohol kon beter overmatig veel dan te weinig zijn. Ook de kleintjes bleken wel lekker te slapen van zo’n glaasje ‘rode druivensap’. De Griekse dokter Soranos schreef dan ook brood gedrenkt in rode wijn voor aan kinderen van 6 maanden oud voor het slapen gaan.

 

Gepekelde kinderen

Het huidje van je kind bedekken met een laagje zout werd al door Ezechiël in de Bijbel beschreven. Na de geboorte werden baby’s gewassen en ingesmeerd met zout, zodat de huid van de baby verstevigd zou worden. Ter bescherming van de organen uiteraard.

 

Vreemde gewoontes

Vreemde gewoontes dus, op opvoedkundig gebied. Alhoewel er in de huidige maatschappij op pedagogisch gebied steeds meer kennis wordt vergaard, komen we er misschien over 50 jaar wel achter dat we nu iets heel vreemds doen tijdens het opvoeden van kinderen. Wie weet is een knuffel geven aan je kind toch wel heel erg vreemd..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *